Gear & Gadgets

The Mask – Elevation mask 2.0 – UPDATE 3 april 2017

Je komt de sportschool in, minding your own business. Je hebt je muziek aan, je workout playlist op, je bent klaar om te beesten. Schoenen gestrikt, hoodie over je hoofd. Niemand die je gaat storen. All day, by yourself, at the gym, working out, training hard.. en dan op eens zie je in je ooghoek iets en denk je… “What the…(O_o’)”

Elevation mask 2.0 | ProveFIT

Verbetert de algehele conditie

Juist dat ben ik, die gozer met dat rare ding op zijn gezicht, doen alsof hij Bane is. (Je weet wel, die gozer van de laatste Batman film). Anyways… Waarom de elevation mask? (Sommige mensen kennen het als de conditie masker). Ik las 2 jaar geleden over het masker en zag wat filmpjes. Ook zag ik dat het idee kwam van het trainen met een gasmasker op en het trainen in de bergen (waar lucht dunner is). Door dit soort trainingen, ook wel high altitude training genoemd, krijgt het masker ook vaak de naam “elevation mask“.

Alleen there is a catch. Dunnere lucht is niet minder lucht. Hoe hoger je gaat, des te minder zuurstof er in de lucht zit, waardoor er dus minder zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. MAAR! als je minder zuurstof binnenkrijgt, doordat je minder lucht binnenkrijgt, kun je enigszins hetzelfde simuleren.

 

Hoe werkt  het “Zuurstofmasker”?

Het masker heeft weerstanden (de witte dopjes, ook in andere kleuren te verkrijgen) hierdoor krijg je minder lucht in je longen en dus in je lichaam. Doordat je aan het trainen bent, forceer je je lichaam te trainen met minder lucht. Ook forceer je jezelf om beter te leren ademen tijdens je workout. Je adement dieper in en uit. Hierdoor vergroot je je longen en gebruik je meer van je longinhoud.

(Steek je hand op als je wel eens je adem inhoudt om meer kracht te kunnen zetten voor)

Verbetert je uithoudingsvermogen

Als je even zoekt naar de elevation mask, zie je veel athleten die hun uithoudingsvermogen willen verhogen. Met name vechters trainen met het masker. Afgelopen jaar zie ik het ook terug komen in crossfit, basketball, rennen, wielrennen en roeien.

training-mask-2.0 training-mask-2-final

Waar te koop?

De training mask is te koop voor $ 79,99 op www.trainingmask.com (internationale levering). Ikzelf heb het masker aangeschaft bij Fitness Reseller (NL) voor € 84,50.

Kritiek?!

Maar… Zoals met alles, zijn de meningen verdeeld. Theorieën en reviews van verschillende mensen zijn er op YouTube te vinden. De één vindt het cool of angstaanjagend en ander vindt het maar een idioot ding. Voor de één werkt het en de ander is het bijgeloof.

 

ProveFIT zou ProveFIT niet zijn als we het zelf niet testen. En daarom is het tijd voor de volgende challenge.

Je leert ook structureel beter te ademen tijdens het trainen.

The Elevation mask Challenge

We testen in 5 weken of dat ik mijn uithoudingsvermogen op hoge intensiteit kan verbeteren.

Met masker

 • week 1 t/m 4
 • 3x 1000m Roeien (weerstand 5)
 • Masker weerstand 2 (weerstandsdopjes met 2 gaten)
 • Zo snel mogelijk

Zonder masker

 • week 5
 • 3x 1000m Roeien (weerstand 5)
 • Zonder masker
 • Zo snel mogelijk

Houd de website in de gaten i’ll keep you posted!

update 3 April 2017

Mijn ervaring met de elevation mask 2.0

Ik heb nu de elevation mask meer dan een jaar. Het is niet dat ik structureel er mee heb getraind maar in aanloop naar toernooien (3×3 Basketbal) heb ik het masker regelmatig gedragen tijdens mijn cardioworkouts (crosstrainer, loopband, circuittraining). Ik merk snel verbetering in mijn conditie, maar ik heb niet het gevoel dat ik in de bergen train. In een andere post over de elevation mask met betrekking tot astma kom ik hier ook op terug. Het masker werkt omdat je beter leert ademen tijdens sporten en je longen traint. Niet omdat je de trainen op de Mount Everest simuleert 😉

Nu is er recentelijk een nieuw soortgelijke masker op de markt gekomen de Phantom Training Mask en het leuke is, dat juist deze mask zegt wat de elevation mask ook doet. Gewoon trainen van spieren voor het ademen. Verder heeft het wel een voordeel dat je tijdens het trainen je weerstand kan veranderen zonder het masker af te doen.

Samengevat

 • Goed om beter te leren ademen tijdens sport
 • Het simuleert geen training in de bergen
 • De Elevation mask kopen deed ik bij Fitnessreseller (ook de Phantom Training Mask is hier te koop)
 • Phantom Training mask doet hetzelfde maar is nieuwe en heeft wat voordelen

dee_greg_provefit