Themaweek

Anatomie van de buikspieren

We trainen heel wat af met buikspieroefeningen. Voornamelijk zijn we gefocussed op de ‘sixpack.’ Maar hoe zit dat nou precies met die buikspieren? Tijd voor een klein beetje aanvullende informatie šŸ˜‰

De buikwand bestaat totaal uit vijf spieren: drie “horizontale” platte spieren en twee “verticale” spieren. De platte spieren worden ook wel de buitenste buikspieren genoemd. De verticale spieren staan ook bekend als de voorste buikspieren oftewel “de sixpack.” De buikspieren vormen samen een verbinding tussen het bekken en de borstkas.

Functie

  • Rompbewegingen: opzij draaien en buigen
  • Drukverhoging in de buik: druk uitoefenen tijdens het toiletteren
  • Automatisch: ademhaling, hoesten en niezen


De platte spieren/horizontale

  • 1: Musculus obliquus externus abdominis: een andere naam voor de buitenste schuine buikspieren. De spieren komen vanuit de zij samen in de middellijn (linea alba) van de buik. Functie: flexie (a), lateroflexie (b) en rotatie (c) van de wervelkolom.
  • 3: Musculus obliquus internus abdominis: de binnenste schuine buikspieren. Deze
    spiergroep zit verweven tussen en onder de m. obliquus externus abdominis. De spieren zijn smaller en dunner dan de externus en komen ook samen in de middellijn. Functie: rotatie, lateroflexie en flexie van de wervelkolom.
  • 4: Musculus abdominus transversus abdominis: de dwarse buikspieren. Deze liggen weer onder de m. obliquus internus abdominis.Functie: druk uitoefenen op de ingewanden.

Figuur-4-rug-300x202

De verticale/voorste buikspieren

  • 2: Musculus rectus abdominis: de rechte buikspier. Deze meerbuikige spier zorgt voor de blokjes die wij een 6-pack noemen. Over de spieren lopen 3-4 pezen, die zorgen voor de onderverdeling. Functie: naar voren buigen (flexie).
  • 5: Musculus pyramidalis: de piramidevormige spier. Dit is een kleine spier die van het schaambeen naar de linea alba loopt. Het kan bij sommige mensen afwezig zijn. Functie: spant de linea alba aan(wat zorgt voor de diepe groef in het midden van de spieren)abs