Themaweek

Themaweek: Pannenkoeken

recipe-image-legacy-id--1273452_7

Je ontkomt er niet aan… Pannenkoeken! Op social media word je doodgegooid met allerlei varianten. Overal waar je kijkt, zie je pannenkoeken. Het maakt je nieuwsgierig… waardoor je ze zelf ook vaker gaat bakken of misschien zelfs gaat experimenteren. Toch gek eigenlijk, want pancakes go way back! Of het nu je oma’s pannenkoeken zijn of een onderdeel van de drie P’s kinderfeest-maaltijden (patat, pizza, pannenkoeken). Iedereen heeft wel een verhaal bij pannenkoeken.

Pannenkoeken zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Denk maar aan de poffertjes, flensjes, crêpes of spekdik. Ook het wentelteefje, de broodvariant, mag niet vergeten worden.

 

Even wat geschiedenis…

  • In de 12e eeuw kwam het recept van de kruisvaarders Europa binnen. Hiervoor was het recept al bekend in Azië. Het oude pannenkoekrecept bestond uit: boekweit, bloem, water, melk en gesmolten boter.
  • De Romeinen noemden het Alita Docia, ook wel “iets zoets.” In de loop van de middeleeuwen kreeg de pannenkoek steeds meer varianten, vaak cultuur gebonden en werd het steeds vaker gebruikt voor gelegenheden.
  • In de moderne Christelijke periode zouden pannenkoeken gebakken worden om de eieren op te maken vlak voor het vasten voor Pasen.
  • De Europeanen waren in de veronderstelling dat zij de pannenkoeken in Amerika hadden geïntroduceerd. Echter waren de Indianen, de oorspronkelijke bewoners, al bekend met de Nohehick, hun variant van de pannenkoek.

 

Serabi
kue-basah

Wist jij dat…

  • Het woord pannenkoek pas door een spellingswijziging in 1996 zo wordt geschreven. Het was eerst pannekoek.
  • Het waarschijnlijk een van de eerste gerechten is dat op granen is gebaseerd.
  • Vrijwel alle landen een eigen versie hebben van Pannenkoeken. Serabi (Indonesië), Chataamari (Nepal), Palacsinta (Hongarije), Cachapas of de Chorreadas (Costa Rica).
  • In Australie de pannenkoek als toetje wordt gegeten en Amerika als ontbijt.
  • Onze Oosterburen hun Pfannkuchen ook wel eens in de soep doen (in stukjes gesneden).
  • Ze in Zweden pannenkoeken ook wel eens frituren.

 

Met ProveFIT weten we dat we twee kanten op kunnen gaan met  pannenkoeken. Zo kan een pannenkoek een goede fundering zijn voor een cheatmeal of juist de basis voor een goed vullende of proteïne rijke maaltijd. Deze week nemen we je mee in onze Pannenkoek-beleving met recepten, high lights en een leuke challenge.  But first… Wat denken jullie? Is de Toren van Pancake-Pisa van Karlyn niet ‘de ideale cheatmeal?’