Eetschema'sVoeding

Bikinibody eetschema update

Ik ben al een lange tijd bezig met fit en gezond zijn.  Zoals sommigen van jullie zullen weten werkt de progressie die je lichaam boekt “verslavend.” Dat heeft als bijkomstigheid dat sporten steeds leuker wordt en die dagelijkse portie havermout krijg je steeds makkelijker weg. Op een gegeven moment leek ik een beetje ‘vast’ te lopen, dus besloot ik eens iets nieuws te proberen.

Jan Luites van www.janluitesfitness.com, is me gaan helpen met mijn voeding. Aan de hand van mijn lengte, gewicht en frequentie van sport werd een eetschema opgesteld, speciaal voor mij. Dit was wel even wennen. De eerste week at ik rond de 2300 kcal per dag. Wat ik at op een dag zag er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

  • Ontbijt: een bak brinta, een appel, klein handje cashewnoten en twee rijstwafels
  • Tussendoor: een halve bak kwark
  • Lunch: drie boterhammen met kipfilet of pindakaas, vier rijstwafels
  • Tussendoor: vier rijstwafels met jam en een kiwi
  • Avondeten: eigenlijk eet ik voornamelijk wat de pot schaft
  • Na het eten: de andere helft van de kwark en een proteïne shake

Soms vervang ik de rijstwafels door snack a jacks, dan neem ik er in plaats van 10 verspreid over de dag 7 of 8.

Ik ben geen fan van alleen voor mezelf koken en al helemaal niet als er al gekookt wordt. Ik probeer er wel op te letten dat er altijd groenten, mager vlees en een niet al te grote portie van koolhydraten (pasta/rijst/aardappelen) bij zit. Maar goed, als je dan weer eens bij je ouders bent en daar een lekkere bak lasagne of iets dergelijks voorgeschoteld krijgt zeg je natuurlijk geen nee. Qua avondeten ben ik dus niet heel streng voor mezelf geweest, af en toe eens pizza of een burger kan weinig kwaad in mijn ogen.

De eerste week zat ik enorm vol en kreeg ik niet elke dag ook daadwerkelijk al die kcal binnen. Voordat ik begon at ik denk ik gemiddeld zo rond de 1700 op een dag, dus dat is best een flink verschil. Naast al dat eten, train ik 3 a 4 keer in de week in de fitness, basketbal ik 1 a 2 keer per week en geef ik twee keer in de week basketbal training. Ik verbrand dus ook veel. Een dergelijk dieet is niet geschikt voor mensen die niet of zeer gering sporten.

eetschemaupdaterixt
Rugspieren in progress

Na me een week lang volgepropt gevoeld te hebben kwam het moment van de waarheid. Toen ik begon gaf de weegschaal 55,4 kg aan. Een week later, het eerste weegmoment, 55,1 kg. Ik kon het me niet voorstellen, voor mijn gevoel was ik de hele dag aan het eten, maar toch was het zo. Ik hoef niet in gewicht af te vallen, maar zo’n weegschaal (die ook om en nabij je vetpercentage aangeeft) is in combinatie met wat ik ‘de oogtest’ noem, wel een goede manier om de veranderingen van je lichaam bij te houden. De tweede week moest ik hetzelfde schema aanhouden.

Weegmoment twee gaf 55,0 kg. Aan de hand daarvan ben ik iets gaan minderen in koolhydraten. Wellicht had het er ook mee te maken dat ik qua avondeten niet streng genoeg ben geweest en daar te veel koolhydraten at. In elk geval moest ik wat minderen op het brood en de rijstwafels, één boterham en twee rijstwafels maar liefst.

Omdat ik nog steeds vaak vol zat, heb ik in de derde week wat vaker de maaltijd die nog na het avond eten kwam overgeslagen. Dit werd mij toch afgeraden. Ik kan beter kwark eten dan brood, kwark bevat meer de noodzakelijke voedingstoffen. Zo gezegd, zo gedaan, weegmoment drie: 54,7 kg. Ondertussen was ik dus al wat afgevallen, maar ik voelde me ook een stuk fitter. Ik heb ook last van een vrij moeizame spijsvertering, met dit dieet gaat dat ook steeds beter. Ik zie alleen maar winst.

De week daarna had ik het ‘zwaar’. Ik wisselde wat maaltijden om voor een keer sushi, een broodje bapao en een loempia, had pizza for dinner en iemand vond het nodig om drie repen Tony’s Chocolonely in huis te halen (ik was het niet). Die melkchocolade/nougat combinatie moet je gewoon NIET kopen, want in een zwak moment eet je zo die hele reep op en ga je naar de winkel om er nog een te halen. Gelukkig was ik niet dermate out of control, nam ik een paar stukjes en is nu, ruim anderhalve week later, die reep nog niet op. Die andere twee ook niet overigens! Ondanks het cheaten, heb ik wel geprobeerd rond de 2000 kcal te blijven en dat is aardig gelukt. Weegmoment vier: 54,4! Je kunt dus gewoon een beetje rommelen en af en toe wat lekkers nemen, als je maar geen gekke uitspattingen hebt en bijvoorbeeld ineens een hele reep chocola of een hele zak chips op eet. Alles met mate! Ik vind KitKat echt een van de lekkerste dingen die er zijn. Gelukkig is er ook een mini variant. Één keer in de week, vanaf week één, eet ik dan zo’n dingetje en dat is echt een genietmomentje haha.

Ik heb ook op mijn drinken gelet. Stiekem kunnen dat veel kcal en suikers zijn die je vrij onbewust naar binnen werkt. Over het algemeen drink ik alleen water, koffie en thee. Af en toe drink ik light frisdrank. Ook drink ik één a twee keer in de week een blikje RedBull want dat vind ik gewoon echt lekker haha. Geen alcohol! Qua drinken is dit voor mij de grootste verandering, want voorheen dronk ik ook haast nooit echt veel suikerhoudende dranken, af en toe een sapje of een glaasje ijsthee maar daar bleef het ook wel bij. Ik mis de baco’s en de wijn echt helemaal niet eigenlijk. Vooral omdat ik niet heel vaak op stap ga, maar als ik dan wel ga heb ik het enorm naar mijn zin op een glaasje spa rood of cola light.

Naast dus wat te zijn afgevallen in vier weken, begin ik ook al meer definitie te zien. Dat is de bedoeling! Zoals jullie misschien wel weten, was ik vroeger echt wat dikker dan nu (zie mijn bio). Daar kwam bij dat ik best vaak moe en futloos was. Zo fit en sterk als ik momenteel ben, ben ik nog nooit geweest en ik vind het heerlijk! Dat het ook nog aan de buitenkant zichtbaar begint te worden, is natuurlijk al helemaal leuk! Ik heb echt een beetje een ‘started from the bottom, now we’re here’ gevoel en ik ben best trots op wat ik ondertussen al bereikt heb!

De komende week hou ik nog 2000-2100 kcal aan en daarna ga ik weer iets minderen. Ik hou jullie op de hoogte!

Let op: het eetschema is echt toegepast op mij, dus wanneer jij ook interesse hebt om met iets dergelijks te beginnen, verdiep je er dan goed in of vraag hulp. Wat voor de een werkt, hoeft niet per se te werken voor de ander. Check www.janluitesfitness.com voor meer info en een eetschema speciaal voor jou, opgesteld aan de hand van jouw doelstellingen!

 

xxx Rixt 😉